Jij bent je eigen held

Bank

Wat er nu gebeurt op het wereldtoneel kun je allerlei namen geven. Van slechte B-film via drama, crisis en complot tot apocalyps en de grote shift. Het maakt niet uit. Onze toekomst staat op het spel en de wereld balt haar vuist. We moeten als mensheid hiermee dealen hoe dan ook. En nu gaat het erom hoe jij je daar doorheen manoeuvreert. 
Laat je het gebeuren, ga je in verzet, voel je je veilig, ben je betrouwbaar, zorgzaam, kijk je liever weg, verschuil je je in je eigen roze bubbel, verdiep je je, vergroot je je wijsheid of ben je goedgelovig en volgzaam? Ben je een rebel of geef je je over? Schiet je in de paniek, ga je bij de pakken neer zitten of boor je nieuwe bronnen aan? 
Denk je dat “ze” het overnemen of vertrouw je erop dat “ze” het wel weten? Geef je anderen de schuld? Roei je met de riemen die je hebt? Durf je kleur te bekennen en kleur je dan binnen of buiten de lijntjes? 

Alles is goed en alle soorten mensen zijn nodig, maar om niet te ontsporen kijk je naar wat jij nu voor jezelf kan doen. Je hebt daarin altijd een keuze. 

Kies je ervoor om slachtoffer te zijn van de situatie zoals die nu is?
Laat jij je klein krijgen, geef jij jouw gezondheid uit handen, maak jij anderen verantwoordelijk voor hoe het met jou gaat?
Laat je dat gebeuren?

Of ben je de held van je eigen leven? Jij bent verantwoordelijk voor hoe jij erin staat, ermee omgaat. Jij bent de bezitter van jouw leven. Eigen je dat toe!

Vanuit mijn Shiatsu-professie en met mijn kennis van de 5 elementen adviseer ik – altijd al maar vooral nu – heel goed voor jezelf te zorgen.
De 5 elementen vormen een cyclus van seizoenen en gaan over meridianen, orgaanstelsels, karakterstructuren, fysieke kenmerken en nog een heleboel dingen meer, die elkaar beïnvloeden en nodig hebben.
Ik begin bij het element WATER omdat de “toestand in de wereld” daar begon (althans zichtbaar werd voor de meesten):

1) We waren noodgedwongen iets langer dan gebruikelijk in WATER (= de winter) blijven hangen, wat op zich geen kwaad kan voor onze jacht-en-jaag maatschappij. Even iets meer rust. Maar depressie ligt op de loer.
Wat te doen om dit element goed te verzorgen? Zorg voor ontspanning, zelfreflectie en tijd voor verdieping. Praat niemand een schuldgevoel aan. Brei een warme trui, lees een goed boek en ga op tijd naar bed. Neem regelmatig een koude douche. Reserveer tijd voor jou alleen. Houd vol. Mediteer zodat je batterijen kunnen opladen en je met hernieuwde energie en vol goede moed kunt opstaan in heel jouw oorspronkelijkheid en er een tolerante lente mag zijn.
Luister je niet naar je diepste zelf dan verzuip je in angst en uitputting. Dan val je in een bodemloze put, breekt je eigenwaarde en volgt er een krachteloze lente. 

2) Vervolgens werd HOUT (= de lente) flink belemmerd want groei en creatie zaten er niet in. Daardoor kon zich woede ontwikkelen, wat je dan ook overal ziet uitbarsten, denk maar aan hoe sommige optredens verlopen en hoe mensen elkaar bejegenen.
Wat te doen? Ontplooi je, maak het kind in je wakker, geef je ziel de ruimte, wees creatief, maak plannen, ontdek nieuwe dingen, durf keuzes te maken. Ga naar buiten, leun tegen een boom en laat de wind fris door je haren wapperen. Groei, beweeg en doe krachttraining, zodat je veerkrachtig bent en blijft en de zomer liefdevol kan zijn. 
Als je die speelsheid uit het oog verliest, dan raak je verstrikt in onbuigzaamheid, verveling, irritatie en boosheid. Dan breekt het jonge frisse groen in de knop waardoor een armoedige zomer niet tot bloei kan komen.

3) Nu in VUUR (= de zomer) mogen er geen feesten en evenementen en dat het leven leuk is wordt in de kiem gesmoord. Oppervlakkigheid en haat krijgen daardoor een kans. 
Wat te doen? Vier het leven zo uitbundig als je kunt, reik elkaar de hand. Zoek de zon, verbinding met anderen en lach, zing, dans, heb lief, wees blij, deel complimenten uit. Laat je licht schijnen. Luister naar je hart dat overstroomt van passie en inspiratie en een gulle nazomer aanwakkert.
Spreek je je niet uit dan laaien hysterie en wreedheid hoog op. Deksels blijven niet langer op beerputten en trauma knalt eruit. De hitte verschroeit je meedogenloos tot gefragmenteerde deeltjes, zodat een piekerende nazomer nog verder wegzakt in drijfzand. 

4) Dit alles is niet goed voor de voeding van AARDE (= de nazomer). Bodem onder onze voeten brokkelt af, vertrouwen en veiligheid kwijnen weg. 
Wat te doen? Maak je huis gezellig, gun jezelf wat en zorg goed voor je kinderen. Transformeer je schaduw, geniet van voeding die de aarde je biedt, loop buiten eens op blote voeten. Wees zacht, vriendelijk en geduldig, geef alles een plek, voel je gedragen, informeer je en laaf je aan liefde, natuur, kunst, muziek, zodat je basis stevig en betrouwbaar is en er een zelfverzekerde herfst mag volgen. 
Als je niet oogst verzand je in onrust, leegte, cynisme en zorgen. Dan wordt je woning onherbergzaam en wiebelig zodat er in een magere herfst totale chaos uitbarst. 

5) Dat zal weer zijn beslag hebben op METAAL (= de herfst). Eerlijkheid en enthousiasme zijn ver te zoeken. 
Wat te doen? Ruimte in je lichaam geeft openheid in je mind. Houd de communicatie tussen binnen en buiten gestroomlijnd, haal vrijelijk adem, benut je zintuigen. Stretch en werk bewust aan je lichaam als de tempel van je ziel, zit lekker in je vel en voel je grenzen. Boek een massage. Uit en deel je emoties, durf hulp te vragen, wees niet te streng voor jezelf en ruim weg die rotzooi, zodat je in balans blijft en je een mooie voedingsbodem voor een vruchtbare winter hebt.
Raak je structuur en overzicht kwijt dan glijd je af naar verwarring, nervositeit, onrecht, verstikking, controledwang en kilte. Dan zijn we niet meer in contact met onszelf en elkaar, worden we onverdraagzaam en volgt er een rottende en depressieve nieuwe winter.

En dan ben je weer bij WATER.

Zorg ervoor dat al deze energie vrijelijk kan blijven stromen en alle elementen evenveel aandacht krijgen zodat je gezond en gebalanceerd blijft en opgewassen tegen stormen.
Dit is een voedende cyclus en als er een element uit evenwicht is heeft dat zijn weerslag op alle andere, door achteruit te trappen, leeg te zuigen of te bemoeien en te overheersen. Waardoor dan weer blokkades en ziektes kunnen ontstaan.
Deze cyclus is toepasbaar op individueel niveau en op wereldniveau en de golfbeweging loopt per seizoen maar ook per moment van de dag, leeftijd, ontwikkelingsfase van wat voor proces dan ook.

Het is niet makkelijk, maar als je het spel door hebt ook niet vreselijk moeilijk, juist fijn en steunend. Zorgen voor jezelf is het enige en tevens het belangrijkste dat jij doen kunt. 

Ik kan hier nog honderduit over praten en schrijven (en dat ga ik misschien ook wel doen).
Wil je hierbij hulp, dan ben je van harte welkom!

Ik wens iedereen een zorgeloze zomer!

Luna Westerik.